onsdag 10. august 2011

Slik lager du landbrød

Dersom du spør de ansatte på Fole Godt om hva slags brød de er mest stolt av, svarer mange landbrød. Det er sannsynligvis fordi det smaker så utrolig godt! Brødet er sprøtt, saftig og seigt på samme tid og er perfekt til alle slags sandwicher eller som tilbehør til koldtbord og tapas. Det har et rustikt utseende med spisse ender, mørk og sprø skorpe og en markert åpning på toppen av brødet.


Landbrød nederst til venstre. (Foto: Bente Sellevoll)


Landbrød øverst til høyre (Foto: Bente Sellevoll)

Åpningen på toppen er avgjørende for at brødet skal bli luftig og hullete inni. Samtidig er elting og vannmengde avgjørende for at det skal bli seigt å spise. Landbrød er med andre ord ikke det enkleste å få til hjemme på kjøkkenbenken, men øvelse gjør mester!

Oppskrift på fire brød à 750 gram:
1,3 liter vann
1,5 kg hvetemel
220 gram rugmel
220 gram rugmel fin (sammalt fin)
40 gram gjær
35 gram salt

Bland mel, salt og gjær med 90 % av vannet (bruk kaldt til lunkent vann). La dette elte sammen i fire minutter. Øk deretter hastigheten til det dobbelte og hell i litt og litt av vannet. Deigen skal nå få en smidighet og glinsende overflate. Dersom du føler at deigen er tørr, så øker du vannmengden. Dette kan variere med vær og vind.
Elt deigen i 5-10 minutter på rask hastighet. Deigen skal være klebrig, og dette kan være litt vanskelig å jobbe med. Bruk mye mel på benk og på hender.
Ta deigen ut på benken og slå den flat. Brett deretter hele deigen inn mot midten i fire hjørner. Snu så deigen på en benk med mel og ta mel over. Legg under plastikk i ca 1,5 time. Nå skaper du spenn i deigen, og du lukker den slik at glutenet får starte jobben med å øke volumet.
Deigen vil nå bli dobbelt så stor.
Del så i fire like emner. Nå er det viktig at emnene blir rundvirket, det vil si at du former dem som en ball og lukker skjæreflaten inn i deigen. Slik skal de ligge på benken i 15 minutter.
Så skal du forme brødene. Slå deigen helt flat. Brett så to ender inn mot midten, og lukk deigen med å få skjøtene ned mot stekeplaten. Da har du skapt et stort spenn i brødet. Sett så brødene på plate og la de ligge lunt og varmt (gjerne med fuktighet) i ca 45 minutter til en time.
Ta litt siktet rugmel på toppen og kutt brødet med en skarp kniv på langs på siden av brødet.
Viktig: Hell litt vann på en varm plate i slik at det oppstår damp i ovnen.
Stekes hardt på 220 grader i 25- 35 minutter og følg godt med. Ikke vær redd for at brødet skal bli brent. Det skal ha en mørk og rustikk overflate, det er dette som gjør brødet sprøtt og saftig. Fole Godt bruker steinovner med intens varme for å få et godt resultat. Dette er ikke fult så enkelt med en vanlig ovn, men ikke gi opp og prøv deg frem!

Ingen kommentarer: