torsdag 26. mai 2011

Svart kaffe - fem regler

Kaffe er toppen av lykke.

Jeg er utrolig glad i kaffe. Jeg syns som mange andre nordmenn at en kopp kaffe er toppen av lykke (ref. Aftenposten sin ’lykkeundersøkelse’ som ruller og går for tiden). Den kan gjerne være bare svart, uten verken melk eller sukker, eller italienske navn. Men den må være god. Er den bitter eller besk, skyller jeg den ut i vasken. For å sikre meg i helgene, hender det ofte at jeg kjøper nykvernet kaffe. Gjerne av bønner fra Kaffa, som selges på Fole godt. Betjeningen maler bønnene etter ditt behov.

Tipsene under har jeg sakset fra Moccamaster og forkortet noe. Følger jeg disse, regner med at kaffen blir perfekt.


Råvarer
Du kan ikke lage god kaffe på dårlige råvarer. Kaffebønner inneholder fett som harskner i møte med luft. Kvernet kaffe har stor kontaktflate og oksiderer svært raskt. Sørg for å oppbevare kaffepulveret så lufttett som mulig. Ikke tøm kaffen over i en boks hvis du har kjøpt ferdig kvernet og vakuumpakket kaffe. Posene er tilsatt nitrogen for å hindre kontakt med oksygen.
Det aller beste er selvfølgelig å kverne akkurat den mengden kaffe du trenger til hver trakting. Men husk at kaffebønnene har en holdbarhet på cirka en måned. Spør gjerne forhandleren din hvor ferske bønnene er.
Dosering
For å oppnå velduftende aroma, fyldig smak og god ettersmak er det essensielt med riktig dosering. 60 gram kaffe per liter er det anbefalte målet.
Friskt vann
Lag alltid kaffe med friskt kaldt vann. Vannet må inneholde mye oksygen og bør komme rett fra springen. Bruk ikke vann fra varmtvannskranen.

Rent utstyr
Som nevnt over inneholder kaffe fettstoffer som harskner i møte med oksygen. Kafferester i filteret, kraner og kolbe kan gi usmak til kaffen, selv om du ellers gjør alt riktig. Vask kolben og filteret etter hver bruk og rens maskinen med jevne mellomrom.
Riktig temperatur til riktig tid
Er vannet for varmt vil aromastoffene bindes, samtidig som det trekkes ut for mye koffein og syre. Kaffen blir besk og bitter. Er vannet for kaldt blir aromastoffene ikke trukket ut og kaffen blir tam på smak. Riktig temperatur er mellom 92 og 96 °C. Det bør ta fire minutter fra første dråpe treffer kaffen til den er ferdig. Kaffetraktere som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon gir deg riktig temperatur på vannet og riktig traktetid.



2 kommentarer:

Herbert sa...

Ikke bare kaldt vann, men gjerne også vann som smaker godt :)

Ellers kan doseringen ødelegge tiden kaffen trenger for å renne gjennom så det er litt nøye.

Fole godt sa...

Hei og tusen takk for nyttige tips! Hva mener du med doseringen? Tenker du rent fysisk på hvordan kaffekrutet legges i filteret, om det er topp på eller ikke? Er det topp, vil jo vanner bruke lenger tid på å renne gjennom, og det kan jo påvirke kaffen?