søndag 22. mai 2011

Den mystiske damen på Fole godt

Hva har operasangerinnen Lina Cavalieri og den italienske kunstneren Fornasetti med Fole godt å gjøre? En hel del (eller rettere sagt: en hel vegg), faktisk.

 Kanskje hun har lyst på en kaffe?  (Foto: Bente Sellevoll)

Jeg har ofte blitt stående å studere tapetet som er klistret opp bak kaffemaskinen på Fole godt, særlig når køen foran disken er lang.
Den er gråhvit med store sirkler, og alle sirklene inneholder variasjoner av det samme dameansiktet. På et bilde drikker hun kaffe, på et annet har hun på perlekjede, på et tredje er det tatt et utsnitt med deler av ansiktet og så videre. Klassisk og lett surrealistisk på samme tid. Ansiktet er gåtefullt og rolig på et Mona Lisa-vis. Men hvor i all verden er det jeg har sett henne før?

Jeg får napp på Google (’wallpaper with faces’). Ad omveier kommer jeg til siden Fornasetti. com der svaret venter.

Litt kjapp lesing viser at vi her har å gjøre med den produktive italienske kunstneren Piero Fornasetti fra Milano. Han beskrives som både maler, skulptør, interiørdesigner og bokillustratør, og i løpet av karrieren har han over 11.000 verk på samvittigheten.
Han bruker mye sort og hvitt og er inspirert av romersk og gresk arkitektur og - fremfor alt et damefjes. Bingo! Hvem er så denne damen som han har avbildet i om lag 500 varianter?

Lina i utallige varianter (Foto: Bente Sellevoll)

Henne fant han da han så gjennom et fransk damemagasin og la merke til en reportasje viet den berømte operasangerinnen Lina Cavalieri. Han ble fascinert av vakre Linas ansikt, som visstnok var klassisk feminint og gåtefullt på samme tid. Han mente det var erketypisk med sterke grafiske og formale preg – og brukte det om og om igjen gjennom hele sin karriere. Fornasetti gjorde henne til et ikon.

I et intervju gjengitt på fornasetti.com sier han: ’What inspired me to create more than 350 variations of the face of a woman? (he indicates the wall where a good number of these 500 variations are hanging.) I don’t know. I began to make them and I never stopped’.

Lina Cavalieri (1874-1944) var på sin side en berømt operasangerinne, som sang seg gjennom en rekke operaklassikere i operahus både i Europa og i New York. Hun var like berømt for sitt utseende som sin stemme, og var i sin samtid den mest fotografterte ’popstjernen’ som fantes. Ved god hjelp av korsett og trange kjoler, hadde hun timeglass-figur og et nydelig ansikt.

Så vet vi det. Tapetet på Fole Godt heter Tema e variazioni av merket Cole & Sons.

Ingen kommentarer: