mandag 20. juni 2011

Slår godt an med Fole Godt

Fagbladet Baker og Konditor har intervjuet Kristin Heggdal om Fole Godt. Artikkelen stod i utgave nr 6 - 2011.

Kristin Heggdal valgte å slutte i god jobb som flyvertinne og satse 100 prosent på
Fole Godt i hjembyen Molde. På kort tid er stedet blitt en institusjon i byen.


TEKST THOR A. NAGELL                  FOTO: VEST VIND MEDIA

Kristin Heggdal i Molde hadde vært flyvertinne i 13 år da hun bestemte seg for å starte bakeri og eget utsalg i hjembyen. Det skjedde ikke som følge av plutselig flyskrekk: – På ingen måte! Jeg elsker fortsatt å fly, men da vi fikk vårt første barn valgte vi å flytte hjem til byen, sier hun.

Kristin Heggdal (42) sier altså at det var ønsket om å bosette seg i hjembyen som var den første grunnen til at hun gjorde et ganske stort kvantesprang fra fast og god flyvertinnejobb til å satse på egen virksomhet i en ganske så tøff bransje.
– Det å kombinere flyvertinnejobben med å være småbarnsmor var ikke helt enkelt, og spesielt ikke dersom vi skulle bo i Molde, sier hun. 
– Hva slags bakererfaring har du?

INSPIRERT AV ØYVIND 
– Kun det jeg har gjort hjemme, men mens jeg bodde i Oslo var jeg ofte på Åpent Bakeri og ble veldig fascinert av filosofien deres. Her i Molde hadde vi ikke noe lignende i det hele tatt. Jeg snakket med mange mennesker på min egen alder og skjønte at et slikt sted ville bli svært ettertraktet. Det var rett og slett et savn for mange å kunne gå på et sted som dette, sier Kristin Heggdal entusiastisk.
Da hun var i svangerskapspermisjon fikk hun tid til å begynne planleggingen. 
– Jeg hadde ingen erfaring fra bakeri, men har alltid vært interessert i mat og drikke og har drevet en del med cateringvirksomhet tidligere. Det å lage mat fra grunnen av har jeg alltid vært opptatt av, forteller hun.


'Fole' er dialekt for veldig, og på Fole Godt er det veldig mye godt å få servert.
Kristin Heggdal reiste 'land og strand' rundt for å få tak i gamle
møbler som sitter sitt særpreg på  serveringen på Fole Godt.


Fole Godt håndverksbakeri og kafé har blitt til etter mye inspirasjon fra Øyvind Lofthus:
– I tillegg har jeg reist rundt i Europa og hentet ideer og inspirasjon derfra. Men jeg skjønte fort at jeg måtte skape min egen identitet i og med at jeg hadde null kroner. Alt av møbler her er for eksempel kjøpt inn for en billig penge rundt omkring på bygdene. Jeg fikk tak i en baker fra Molde Bakeri og sammen med ham kom jeg videre i planene. Mannen min, Stig Kristoffersen, er også lidenskapelig interessert, selv om heller ikke han er noen fagmann. Han dro til Frankrike der han lærte mye baking på et lite bakeri der nede. Og vi har hatt veldig god dialog med Øyvind. Stig har også vært på Åpent Bakeri og bakt sammen med dem. Etter en trøblete start fikk vi det til, smiler Kristin. I begynnelsen startet hun med tre ansatte, men allerede etter et halvt år var det klart at det ble for lite:

FANTASTISK STAB 
– Det tok helt av! Vi er seks fast ansatte nå, men har 15 på lønningslista totalt. Da jeg søkte etter bakere var det ikke lett å få tak i fagfolk, men nå har jeg to med fagbrev, en med mesterbrev fra Tyskland, samt en lærling. Alt vi serverer bakes i bakeriet. Der jobbes det på natta og alt skal være ferdig klokken 0745 når vi åpner utsalget. I helger kan vi ha så store bestillinger at det må bakes over lengre tider. Vi leverer til kantiner i små og mellomstore bedrifter, til Coop Mega og mye ”overtidsmat” og påsmurt, forteller Fole Godt-gründeren.

Kristin Heggdal innrømmer at det til tross for en enorm mottagelse har vært tøffe tider innimellom, men nå er hun kommet over kneika og ser veldig optimistisk på fremtiden. 
– Lokalene her er jo ikke bygget for denne typen virksomhet, og det gjør at det er tøffe tak. Det er utrolig tungvint å måtte bære inn 1,5 tonn mel hver uke. Men staben er helt fantastisk og så får vi se om vi kanskje skal få oss andre lokaler etter hvert.
– Dere ligger litt utenfor allfarvei i byen. De som kommer hit må vite at dere er her. Hvorfor ikke satse på lokaler i Storgata der ”alle” i Molde er?
– Det å leie der er ekstremt dyrt, og vi møtte ingen velvilje i starten. Tor Digernes, som driver Hotel Nobel, har vært utrolig positiv. Han så verdien av at vi kom hit og han hjalp oss i form av at vi slapp husleie under opppussingen før åpningen. Men lokalene egner seg nok ikke på lang sikt, og det er klart det er mange som velger oss bort i og med at vi ligger oppe i bakken her. Hadde vi ligget midt i Storgata hadde vi hatt mange flere impulskunder. Jeg håper vi skal få oss andre lokaler etter hvert, men til tross for beliggenheten er vi likevel blitt en liten institusjon i Molde. det er jo ikke verst bare det, smiler Kristin Heggdal.

Ingen kommentarer: