lørdag 14. mai 2011

Tapastips til maifest

Velkommen mai du skjønne milde med alle sine fridager og anledninger til å feire. Måneden er proppfull av konfirmasjoner, nasjonaldag, Grand-prix og andre merkedager. Da må vi ha noe å spise. Noe godt, noe enkelt og uformelt. Tapas! Da spør jeg Kristin Heggdal på Fole Godt.


Enkelt. Brød med noe godt til.

Er det noe hun kan (foruten å drive et håndverksbakeri og fylkets koseligste kafe), er det å lage tapas. Kristin har nemlig bodd åtte år i Spania og drevet tapascatering både der og her hjemme.
-       En stund luktet det konstant hvitløk på kjøkkenet, i håret og på klærne, forteller Kristin om den mest intense perioden.  
Til en liten mai-fest foreslår hun gambas al ajillo, tortilla española, serranoskinke og manchego ost. Til dette må du ha oliven, hvitløksmajones og brød. Middelhavsbrød som landbrød, valnøttbrød, tomat- eller olivenbrød passer godt til. Til slutt en liten søt bombe til dessert, Crema catalan, som minner om sitt franske søskenbarn, Crème brulée. Oppskriftene får du her.

         
Ikke så fotogen, men utrolig god.

Tortilla española

4 personer

Litt over 1/2 kg  poteter
1 løk
3 egg
salt
2-3 dl god olivenolje

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver
Skrell løken og skjær den i tynne halvmåner.
Hell en god del olje i panna, legg deretter oppi potetskivene og løk.
Pass på at potetene er fordelt jevnt utover slik at alle potetene kommer i kontakt med oljen.
Har du ikke stor nok panne, kan dette gjøres i flere vendinger.
Ta ut potetene og løken med en hullsleiv, ikke kast oljen!
Knekk eggene oppi potetblandingen og ha på godt med salt.
Tilsett et par spiseskjeer med olivenolje og legg blandingen i panna. Klapp det hele utover og stekes på svak varme til den har begynt å feste seg i kantene. Legg over et stort fat og snu den. Legg den tilbake i panna med motsatt side ned. Den er ferdig når denne siden også har festet seg. Serveres lun, varm eller kald. Kjempegod uansett!


Gambas i godt selskap

Gambas al ajillo (hvitløksreker)

20 kjempereker (scampi)
5-6 fedd hvitløk
Chili
Salt
Evnt. persille
Olivenolje

Varm olivenolje i panna.
Tilsett hvitløken og la den frese i panna. Viktig at den ikke blir brent.
Tilsett rekene og la dem frese i panna et halvt til ett minutt. (Bruker du ferdig kokte reker/scampi, bør du ikke varme dem for lenge for å unngå at de blir seige.)
Tilsett litt tørket chili, alt etter hvor sterkt du vil ha det. Den kan også sløyfes.
Legg rekene i en stor ildfast form. Husk å ta med olivenoljen, det er mye deilig smak i den.
Du kan også servere dem i porsjonsformer til hver enkelt gjest.
Server med deilig landbrød og litt sitronbåter til.


Crema catalan

4 personer

5 dl fløte
1,5 dl melk
170 gr sukker
6 eggeplommer
skallet fra 1/2 appelsin og 1/2 sitron
1 vaniljestang
Rasp litt kanel, om du vil

Varm fløte og melk sammen med sitrusskallet og vanilje, uten å koke- veldig viktig!
Pisk sukker og egg og hell i den varme fløte/melk blandingen under konstant visping.
Visp det godt sammen og sil det over i små ildfaste porsjonsformer.
Skal stekes på 90 gr. i ca 25 min.
Kjenn din egen ovn, det kan gå fortere og det kan ta lengre tid.
Settes til kjøling.
Strø på sukker, hvitt eller brunt, og bruk en "skibrenner" til å brenne toppen til det blir brunt.
Server med friske bær til, det er knallgodt!

Ingen kommentarer: