torsdag 8. desember 2011

Køpping med proffene


Onsdag var det kaffekurs og køpping for alle ansatte på Fole godt. Det er litt rart å være på sitt første kaffekurs når en har laget kaffe sjøl i snart 30 år. Noe kunne jeg, og noe lærte jeg, sjekk kafferådene nederst. 

Dette er cupping, rett og slett.




Kaffeekspert Bjørnar serverer smakeprøve på kaffe fra ulike bønner.


Køpping er fornorsking av Cupping, og betyr at man lukter og smaker på kaffe, på en litt mer profesjonell måte enn når en lukter på termokanna for å finne ut om kaffen fra i dag tidlig enda er drikkbar. Køpping på Fole Godt handlet denne gangen om å lære litt om ulike kaffesorter fra Sør-Amerika. Ikke minst skulle vi lære litt om hva god kaffe kan være, og hvordan den skal lages. Kaffekurset ble i dag arrangert av Silje og Bjørnar fra Kaffa, et lite kaffebrenneri i Oslo. Ansatte på Fole Godt smakte, luktet, og spurte. Og smakte og luktet litt igjen. Kaffe kan være krevende når en skal gå litt analytisk til verks, men samtidig kjente vi også hvor god den kan være.

Fole godt gjengen i kaffehimmelen.
Silje trakter en perfekt kaffe.

Og så må dere huske på....

De fem ansatte i Kaffa reiser selv verden rundt og finner de beste leverandørene av kaffebønner. Dette sikrer de beste bønnene, som igjen brennes i Oslo. Og noen av disse bønnene havner på Fole Godt der de ansatte nå er blitt enda ett hakk bedre i å hente ut de siste smaksnyansene

Til slutt tre gode kafferåd:
·         Ikke vær bekymret om ikke kaffen er glovarm når du får den servert, smaken kommer vel så godt frem på lavere temperatur
·         Bruk gjerne kaffetrakt, men sett den rett oppå koppen. Du trenger ikke ta omveien om trakteren. Og ikke la vannet fosskoke når du tømmer over kaffen
·         Malt kaffe mister fort både smak og aroma når den oppbevares over tid. Det beste er å kjøpe bønner og male selv, etter hvert som du trenger det.
·         (Her finner du en billig og bra kvern: http://kaffa.myshopify.com/products/hario-skerton-handkvern )

Ingen kommentarer: