mandag 11. april 2011

Lage bondebrød sjøl

Bondebrød er og har vært en av bestselgerne så lenge Fole Godt har eksistert. Det er lett å skjønne når du kjenner smaken, som skyldes en fin blanding av rug, hvete og havregryn og ørlite grann sirup. Og så den sprøe skorpa! Mange har spurt etter oppskriften – her er den!

Et bondebrød i all sin prakt. (Foto: Bente Sellevoll)


4 brød à 750 gram (formstekes)

1,2 -1,3 liter vann
1,3 kg hvetemel
165 gram rug sammalt grov
165 gram rug sammalt fin
60 gram sammalt hvete mellomgrov
60 gram store havregryn
35 gram salt
35 gram gjær
60 gram maltekstrakt eller mørk sirup

Ha 90 % av vannet og alle ingredienser i eltemaskinen og elt sammen i fem minutter. Øk hastigheten til det dobbelte, og hell i resten av vannet litt etter litt. Pass på at deigen ikke blir for klissete. Den skal være fast og fin og ikke så veldig klebrig.

Brett så deigen inn i fire hjørner, og legg bretten ned på benken. På denne måten skaper du spenn i brødet, slik at glutenet får utvikle seg.

La det ligge lunt i 1,5 timer.

Form deretter fire like store brød, eller lag rundstykker som vi gjør.

Lag fire brød eller mange rundstykker . (Foto: Bente Sellevoll)


Ta de fire emnene og form dem som store boller, og la dem hvile på benken i 15 minutter, gjerne lengre.

Slå deigen flat. Deretter fortsetter du å bygge spenn i brødet, ved å brette to hjørner inn mot midten. Lukk brødet slik at det blir en fin overflate på brødet når det legges i formen. Med litt trening går dette supert!

Å sørge for nok hviletid og nok spenn i brødene er noe av det viktigste bakerne gjør om natten. Skaper du ikke spenn, detter brødene sammen i ovnen med en gang. Dette er typisk tegn på for lite hviletid, for mye gjær og for lite spenn i brødet.

Sett så formene på en lun plass, og la dem heve til over kanten og vel så det. Har du nok spenn i brødet, får du en rund og flott overflate og unngår ’soppfasong’.

Stekes på 220 grader i 30-35 minutter, men følg nøye med. Brødet skal ha en mørk overflate.

Ingen kommentarer: