torsdag 20. oktober 2011

Makroner observert på Fole Godt

Flere ganger i det siste har det dukket opp macarons på favorittbakeriet vårt. Grønne, rosa, gule og blå runde kaker ligger der og frister, rett ved siden av wienerbrød og croissanter. Disse berømte og for tiden trendy kakene er for små delikatesser å regne og består av to lag mandelmarengs og et lag krem. De er sprø utenpå, litt seige inni og det hele tatt veldig søte.



Et godt tips er å gi bort makroner i spisspose i vertinne- eller venninnegave. Eller server dem til dessert, pent dandert på stettfat.

tirsdag 11. oktober 2011

Fole godt bak Slottet

Store saftige boller, nyrørte jordbær, landbrød, kanelsnurrer, croissanter, utsøkt kaffe. Fole godt alt sammen, men denne gangen har jeg vært hos Åpent Bakeri i Inkognito terrasse 1 i Oslo. 

Bakeriet ligger i en rolig bakgate, men søndags morgen er det kø.

Rett bak Slottsparken, i en rolig bakgate, ligger håndverksbakeriet som trolig er Norges beste og som har inspirert profesjonelle og private bakere over hele landet. Det var her Øyvind Lofthus startet Åpent bakeri i 1998, sammen med franske Emmanuel Rang som tidligere jobbet på et bakeri som leverte brød til selveste Paul Bocuse i Lyon. Etter hvert gikk ryktet om det nye bakeriet og folk stod i lange køer for å kjøpe brød og latte, særlig i helgene.  Kristin Heggdal var en av dem som lot seg begeistre av Åpent bakeris visjon og konsept – og boller. 

-          Jeg stod gladelig tre kvarter i kø for å kjøpe en bolle og en latte, ler Kristin.

Da familien bestemte seg for å flytte fra Oslo, var hun inspirert av Åpent bakeri og hadde lyst til å starte et lignende sted i Molde.

-          Jeg tenkte at det kunne passe med et slikt sted i Molde og tok kontakt med Øyvind Lofthus. Han hjalp meg fra a til å med inspirasjon, oppskrifter og entusiasme. Jeg bruker han enda som veileder, og mine bakere har vært hos han i Oslo, i en uke om gangen, forteller Kristin.


Foran disken er det utsikt til det aller helligste.

Nesten like hyggelig betjening som på Fole Godt.

Bare et steinkast unna slottet.
Permanente stoler og bord, skiftende ustillinger.


Nesten femte år seinere har Åpent bakeri fått flere kafeer, enda flere kunder og gjeve utmerkelser. År etter år stikker Åpent bakeri av med de gjeveste bransjeprisene, men strengt tatt trengs det ingen bevis for å kjenne at baksten rett og slett noe av det beste du har smakt.
Det er et must å stikke innom det opprinnelige bakeriet i Inkognito terrasse. Du kan for eksempel bestille en raus bolle, forsyne deg med meierismør og rørte jordbær og finne en stille krok med solide trebord og trestoler, plassert på det sjakkmønstrete gulvet. Det er ikke Slottet som er den virkelige severdigheten i Oslo, det er det lille bakeriet rett bak.