tirsdag 30. august 2011

God bok til frokost - Bjørnsonfestivalen på Fole Godt


Har du noen gang tenkt på hva slags mat Eyvind Hellstrøm spiser eller hva slags bøker Henning Mankell leser? Hva er det som inspirerer en forfatter som inspirerer andre gjennom sine bøker? Noe av det siste får du kanskje svar på denne uka på Fole Godt.

En kopp te og en forfatter som anbefaler bøker, ikke verst. (Foto: Bente Sellevoll)


Hver morgen i fra torsdag til fredag kan du starte dagen med fersk gjærbakst og en forfatter som anbefaler bøker i kafeen. I løpet av et halv time skal Eldrid Lunden, Åsa Linderborg og Henning Mankell fortelle om en bok som har betydd mye for dem og som de mener at også du bør få med deg. Dette er litteraturformidling litt utenom det vanlige og virkelig verdt å få med seg! Arrangementet er gratis og varer fra åtte til halv ni. Fole Godt åpner dørene kl. 745.


Her er  utklipp fra Bjørnsonfestivalens omtale av forfatterne:

Eldrid Lunden er forfatter, poet og professor emerita i skjønnlitterær skrivekunst. Hun var kunstnerisk leder ved forfatterstudiet i Bø frem til 2001. Hennes forfatterskap omfatter en lang rekke diktsamlinger og essays. I tilegg til flere prestisjetunge priser, ble hun i 2000 tildelt Brageprisens hederspris. I 2004 ble hun dessuten utnevnt til æresdoktor ved Göteborgs universitet.

Åsa Linderborg debuterte i 2007 med den selvbiografiske romanen ’Meg eier ingen’ som er en sterk skildring av en liten jentes oppvekst med en tungt alkoholisert far, som hun samtidig synes er verdens beste pappa. Boka har solgt over 350.000 eksemplarer i Sverige og 50.000 i Norge. Den skal nå filmatiseres.

Henning Mankell er en av Nordens mest solgte forfattere. Han debuterte i 1973, men fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med romanene om etterforskeren Kurt Wallander. Disse bøkene er nå oversatt til over 100 språk. Han har mottatt en lang rekke priser og har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

torsdag 25. august 2011

Glutenfritt fra Brisk bakeri

Fra og med 1. Januar 2012 gjelder et nytt regelverk for glutenfrie produkter. De nye reglene innebærer at innholdet av gluten må halveres i forhold til hva som var tillatt tidligere. For matvareprodusenter betyr dette en betydelig innskjerping av rutinene. For Fole Godt betyr reglene at produksjonen måtte blitt lagt om dersom de skulle fortsatt å bake glutenfrie brød.

- Med så mye mel som det er i et håndverksbakeri, mente vi det var sikrere å sette bort produksjonen av glutenfrie produkt, forklarer Kristin Heggdal.


De glutenfrie brødene lages nå av Brisk Bakeri i Ålesund.
Etter samme oppskrift som før.


Bakeriet har derfor inngått et samarbeid med Brisk bakeri i Ålesund. Brisk er et rent glutenfritt bakeri og har samarbeidet med cøliakiforeningen i Møre og Romsdal om å utvikle gode produkter for glutenallergikere. Kristin kan forsikre alle kunder om at Fole Godt sitt glutenfrie brød fremdeles lages etter samme oppskrift.

-       Vårt glutenfrie brød er akkurat som før, men det fine er at vi nå har enda større utvalg av glutenfrie produkter. Vi har både brød, muffins og rullekake, forteller Kristin.

Varene fra Brisk kommer hver tirsdag og torsdag. Men interesserte må være tidlig ute, baksten forsvinner fort fra hyllene.

-       Varene er utrolig populære, ikke bare blant allergikere. Det er mange som ønsker å ha et kosthold uten hvetemel og som setter pris på dette tilbudet.

I løpet av høsten vil Cøliakiforeningen i Møre og Romsdal holde et informasjonsmøte på Fole godt.

fredag 19. august 2011

Foto fra Fræna og Modena


Frem til 17. september huser Fole Godt en fotoutstilling av Anita Hector fra Vikan i Fræna. Hun har tidligere deltatt i konkurranser og ustillinger sammen med andre, men dette er første gangen hun bærer en hel utstilling alene.
-       Det er litt skummelt og morsomt på samme tid, men jeg har fått masse positiv respons, forteller Anita som har knipset bilder siden hun var åtte. Det eldste bildet i utstillingen ble tatt for over 20 år siden og viser bestefars robåt i tykk skodde. Motivene spenner ellers fra landskap og dyreliv i Søre Fræna, til parmesanoster i Modena og vin i Rioja. Ro, stemning og harmoni er grunntonen i de fleste bildene.

Foto: Anita Hector



Foto: Anita Hector


Foto: Anita Hector




- I et kunstgalleri kan utstilleren velge om han vil provosere eller vekke oppsikt. På et sted som Fole Godt, der folk spiser og hygger seg, har jeg lagt vekt på motiver som er behagelige å se på, forklarer Anita. 


Hun er medlem i Molde Kamera Klubb og Atlanterhavsveien Fotoklubb. Ingen av bildene som er utstilt for salg vil bli produsert i mer enn 10 eksemplarer. 

onsdag 10. august 2011

Slik lager du landbrød

Dersom du spør de ansatte på Fole Godt om hva slags brød de er mest stolt av, svarer mange landbrød. Det er sannsynligvis fordi det smaker så utrolig godt! Brødet er sprøtt, saftig og seigt på samme tid og er perfekt til alle slags sandwicher eller som tilbehør til koldtbord og tapas. Det har et rustikt utseende med spisse ender, mørk og sprø skorpe og en markert åpning på toppen av brødet.


Landbrød nederst til venstre. (Foto: Bente Sellevoll)


Landbrød øverst til høyre (Foto: Bente Sellevoll)

Åpningen på toppen er avgjørende for at brødet skal bli luftig og hullete inni. Samtidig er elting og vannmengde avgjørende for at det skal bli seigt å spise. Landbrød er med andre ord ikke det enkleste å få til hjemme på kjøkkenbenken, men øvelse gjør mester!

Oppskrift på fire brød à 750 gram:
1,3 liter vann
1,5 kg hvetemel
220 gram rugmel
220 gram rugmel fin (sammalt fin)
40 gram gjær
35 gram salt

Bland mel, salt og gjær med 90 % av vannet (bruk kaldt til lunkent vann). La dette elte sammen i fire minutter. Øk deretter hastigheten til det dobbelte og hell i litt og litt av vannet. Deigen skal nå få en smidighet og glinsende overflate. Dersom du føler at deigen er tørr, så øker du vannmengden. Dette kan variere med vær og vind.
Elt deigen i 5-10 minutter på rask hastighet. Deigen skal være klebrig, og dette kan være litt vanskelig å jobbe med. Bruk mye mel på benk og på hender.
Ta deigen ut på benken og slå den flat. Brett deretter hele deigen inn mot midten i fire hjørner. Snu så deigen på en benk med mel og ta mel over. Legg under plastikk i ca 1,5 time. Nå skaper du spenn i deigen, og du lukker den slik at glutenet får starte jobben med å øke volumet.
Deigen vil nå bli dobbelt så stor.
Del så i fire like emner. Nå er det viktig at emnene blir rundvirket, det vil si at du former dem som en ball og lukker skjæreflaten inn i deigen. Slik skal de ligge på benken i 15 minutter.
Så skal du forme brødene. Slå deigen helt flat. Brett så to ender inn mot midten, og lukk deigen med å få skjøtene ned mot stekeplaten. Da har du skapt et stort spenn i brødet. Sett så brødene på plate og la de ligge lunt og varmt (gjerne med fuktighet) i ca 45 minutter til en time.
Ta litt siktet rugmel på toppen og kutt brødet med en skarp kniv på langs på siden av brødet.
Viktig: Hell litt vann på en varm plate i slik at det oppstår damp i ovnen.
Stekes hardt på 220 grader i 25- 35 minutter og følg godt med. Ikke vær redd for at brødet skal bli brent. Det skal ha en mørk og rustikk overflate, det er dette som gjør brødet sprøtt og saftig. Fole Godt bruker steinovner med intens varme for å få et godt resultat. Dette er ikke fult så enkelt med en vanlig ovn, men ikke gi opp og prøv deg frem!